Artificial intelligence: wat is het en waar wordt het gebruikt?

Ondanks dat AI al lang in ons dagelijks leven verweven is, weet lang nog niet iedereen wat het precies inhoudt. Bij SevenLab zijn we altijd zeer geïnteresseerd in ontwikkelingen in de technologie, en we praten jullie dan ook graag even bij!

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

     

    Geschiedenis

    Het is één van de meest populaire onderwerpen in de industrie. AI is een belangrijke factor geworden in de digitale transformatie die de wereld meemaakt. Het begon bij de buitengewone hoeveelheden data die de mens maakte (Big Data). Er werd intensief onderzocht hoe deze data efficiënt verwerkt kon worden, zodat hier analyses mee gedaan kon worden. Voor mensen is het verwerken van een dusdanige hoeveelheid data zeer intensief, daarom werden machines ingezet.

    Dit heeft de deur geopend voor de technologieën zoals zelfrijdende auto’s, softwarematige diagnose van ziektes in de zorg en ga zo maar door.

    Maar wat is AI, en hoe opereert ‘het’?

    De definitie van Artificial Intelligence veranderd nog wel eens met de tijd, maar in de basis is AI een computersysteem dat volledig onafhankelijk van mensen kan leren. Leren! Want, net als mensen is AI niet perfect. Het moet leren en aanpassen zoals een mens dit ook doet: door informatie ontvangen, verwerken en bewaren voor de toekomst.

    AI bestaat uit meerdere, samenwerkende lagen. Input gaat langs de eerste laag. Individuele neuronen ontvangen de input, geven ze een bepaald gewicht en produceren output op basis van dit gewicht. De output van de eerste laag gaat vervolgens door naar de tweede laag.  Daar wordt deze verder verwerkt om vervolgens dit proces te herhalen tot de eind output is geproduceerd.

    Dan wordt het interessant. Wie of wat het netwerk beheerd, bepaald wat “correcte” output is. Elke keer dat data langs het hele netwerk gaat wordt het eindresultaat vergeleken met wat als “correct” is gedefinieerd en worden kleine aanpassingen gedaan, totdat het eindresultaat overeenkomt met wat correct is. Zo leert het netwerk, van zichzelf.

    Voorbeeld:
    Een kind dat zich bezeerd door een heet object aan te raken zal daarna niet zo snel meer dezelfde fout begaan; de pijn wordt namelijk geregistreerd en opgeslagen zodat het in de toekomst niet dezelfde fout begaat!

    Waar zien we AI al in actie?

    Het wordt zoals eerder genoemd al zeer frequent toegepast. Hieronder zie je een opsomming waar je zeker enkele keren mee in aanraking bent gekomen!

    1. Grammaticaal correcte tekst maken: Tekst produceren vanuit computer data wordt massaal gebruikt in bijvoorbeeld klantenservice chatbots. Ga maar eens chatten met die van Bol.com!

    2. Fraude detectie: Je zult vast wel eens een keer een berichtje hebben gekregen van je bank; je creditcard is geblokkeerd vanwege een mogelijke frauduleuze betaling, maar in werkelijkheid heb je gewoon een ongebruikelijke betaling gemaakt naar een bijvoorbeeld buitenlandse webwinkel. AI heeft in dit geval een betaling buiten je gewone betalingspatroon ontdekt, waardoor het denkt dat je creditcard mogelijk in verkeerde handen terecht is gekomen!

    3. Google Maps: Door geanonimiseerde locatie data uit smartphones kan Google op elk moment de (gemiddelde) snelheid van het verkeer meten, en zo dus bijvoorbeeld files voorspellen en direct een nieuwe route aanbieden via de app.

    Hoe gaat ‘het’ verder?

    2016 was het jaar dat AI voor het eerst echt merkbaar in ons dagelijks leven is gekomen, en start-ups grootschalige investeringen binnensleepten om verder te ontwikkelen. Het is onvermijdelijk dat AI een steeds grotere rol zal gaan spelen en de manier hoe we bepaalde handelingen uitvoeren veranderen! Bij SevenLab werken we hard om mee te gaan in deze fantastische ontwikkelingen om zo ook voor jou en je collega’s het dagelijks leven een stuk makkelijker en prettiger te maken!

    Wil je meer weten of de mogelijkheden van AI voor jou? Neem contact met ons op.