Vandaag de dag worden allerlei industrieën geautomatiseerd door middel van software en computers. Of je het nu hebt over retail en transport of de zorg en industrie. Het installeren van een applicatie op een server is met Docker even eenvoudig als het installeren van een mobiele app op je telefoon. Op termijn kan dit veel tijd en dus kosten besparen, lees in deze blog hoe.

Wat is Docker?

Om een idee te krijgen van waarom Docker nuttig is, is het handig om eerst te weten wát Docker nu precies is. Dit computerprogramma opereert op operating-system-level virtualisatie, ook wel bekend als ‘containerisatie’. Containerisatie is het verpakken van software in kleine bundels. De containers werken geïsoleerd van elkaar, met hun eigen tools, bibliotheken en configuratie bestanden. Dit zorgt ervoor dat ze veel sneller kunnen werken dan andere virtuele machines.

Wat is een container precies?

Kort gezegd is een container een gestandaardiseerde unit met alles wat nodig is om een applicatie te laten werken. In containers worden software en alle benodigde codes verpakt in bundels. Hierdoor kan de applicatie van computer naar computer verstuurd worden. Het proces van maken, versturen en inzetten van software is op deze manier veel sneller. Een container is een lichtgewicht, opzichzelfstaand pakket van software dat alle benodigde elementen bevat om een applicatie te laten werken. Hieronder vallen de codes, runtime, instellingen en systeemtools en –bibliotheken.

Unieke eigenschappen van containers

  1. Standaard: door de samenwerking met Microsoft heeft Docker de industriestandaard voor containers gezet. Op deze manier zijn containers overal toe te passen;
  2. Lichtgewicht: alle containers bevatten hetzelfde OS-kernel. Hierdoor is geen specifiek OS nodig per applicatie. Het programma voorkomt dus dat een bedrijf moet investeren in meerdere virtuele systemen, die elk een eigen OS nodig hebben.  Dit laat applicaties sneller werken omdat er geen hypervisor nodig is. Dit verhoogt de serverefficiëntie en verlaagt de server- en licentiekosten.
  3. Veilig: de applicaties zijn veilig verpakt in containers. Docker voorziet in de sterkste default isolatiemogelijkheden in de gehele industrie.

Docker en SevenLab

SevenLab en Docker gaan hand in hand. Van start tot oplevering van software gebruiken we dit programma. Omdat SevenLab werkt met Scrum leveren we iedere twee weken een deel van de software op. Scrum is een methode waarbij een team van specialisten in korte sprints naar een deadline toewerkt. Een dergelijke sprint duurt maximaal vier weken. Het resultaat van een sprint is een volledig werkend deel van de software. Met Docker kan het softwaredeel worden opgeleverd aan de klant. Deze kan de applicatie meteen testen. Daarbij is de installatie van programma’s om de software te laten werken onnodig door de containerisatie die Docker toepast. Alles wat nodig is om de applicatie te laten werken, bevindt zich in de container.

Met Docker werkt SevenLab altijd goed op tempo. De ‘feedbackloop’ verkorten we hiermee aanzienlijk. De combinatie van Scrum en Docker zorgt dat de oplevering een stuk soepeler verloopt. Ook is de kans op miscommunicatie tussen SevenLab en de klant aanzienlijk kleiner. Alle benodigdheden om de applicatie te laten werken, staan in de container. Op die manier ontstaat er geen verwarring over welk systeem voor welke applicatie nodig is. Vragen over Docker en SevenLab? Neem dan contact op.