Hoe energiedistributie steeds slimmer wordt door Smart Grid

Als het gaat over de toekomst van energiedistributie komt ‘smart grid’ vaak ter sprake. Smart Grid is een netwerk van energiebronnen, -opslag en verbruikers dat de energie slim distribueert op basis van vraag en aanbod. Om een smart grid te optimaliseren is A.I. en Big Data essentieel. Software kan de energiedistributie in kaart brengen en analyseren om op basis van voorspellingen optimaal gebruik te maken van de resources.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

     

    IoT

    Een van de technologieën die smart grids mogelijk maakt is Internet of Things. Deze technologie maakt het mogelijk om met apparaten te communiceren door middel van slimme software in combinatie met hardware zoals een wifi router en sensoren. Door deze connectiviteit stellen deze apparaten de consument in staat om betere keuzes te maken in hun energieverbruik. Ook is het mogelijk om nauwkeurig het energieverbruik en opslag te delen met de omgeving in het smart grid. 

    Ook buiten het huis speelt IoT een grote rol bij het vormen van een efficiënt energienetwerk. Denk aan slimme straatverlichting of laadpalen. Door deze te voorzien van sensoren en connectiviteit kunnen ook deze beter worden ingezet.

    Big data en AI

    Een andere ontwikkeling die smart grids in de hand helpen is A.I. Doordat we steeds meer digitale apparaten gebruiken, komt er meer data beschikbaar over ons energieverbruik. Daarnaast worden computers steeds sneller en slimmer en is het mogelijk om bulken aan data in een fractie van een seconde te verwerken. Hier door kunnen A.I. modellen de vraag van energie voorspellen en een gerichtere distributie toepassen.

    Decentralisatie

    Uiteindelijk is een smart grid een netwerk van verschillende energiebronnen, -verbruikers en opslagplekken. Doordat deze onderling met elkaar communiceren is het daarom mogelijk om de energiedistributie te decentraliseren. Alle Zonnepanelen, windmolens en andere bronnen vormen samen de energiecentrale voor het hele grid. Binnen het grid wordt stroom geleverd vanuit de dichtstbijzijnde accu van de gebruiker. 

    Voordelen

    Beter voor het milieu

    De opzet van een smart grid werkt het gebruik van groene energie in de hand. Op dit moment zijn groene stroombronnen de grootste leverancier binnen het grid. Later zullen ook zonnepanelen van huizen/bedrijven zich daaraan voegen. De groene stroombronnen worden gemeten met sensoren en efficiënte verdeeld over het stroomnetwerk. 

    Kostenefficiënt

    Op dit moment is het nog gebruikelijk om energieverbruik ingeschat op basis van de stand van de meters in huis. Op deze manier is de kans groot dat er teveel of te weinig wordt gefactureerd. Moderne sensoren brengen daar verandering in en geven live inzage in de actieve bijdrage en afname van het energiegrid. Op deze manier wordt altijd exacte kosten in rekening gebracht.

    Schaalbaar

    Steden en wijken blijven altijd in beweging. Door de energiebronnen te decentraliseren is het mogelijk om stapsgewijs mee te bewegen met de groei. Daarnaast zullen huizen die zijn verrijkt met panelen en accu’s ook zorgen voor een toename in energiebron en -opslag. Die maakt het smart grid een organisch schaalbaar netwerk.

    Meer weten? Maak een afspraak met een van onze experts.