Hoe Mixed Reality onze toekomst zal vormen

Er zijn drie stromingen in de technologie van gesimuleerde werkelijkheid zijn. De bekendste hiervan zijn Virtual Reality en Augmented Reality. Het minder bekende broertje van deze twee is Mixed Reality. Toch wordt dit gezien als de technologie waar iedereen in de toekomst aan zal moeten geloven. Deze technologie maakt op een slimme manier gebruik van elementen van beide tegenhangers, waardoor het uitermate geschikt is om in ons dagelijks gebruik te verwerken. Lees hier hoe Mixed Reality onze toekomst zal vormen.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

     

    MR, AR VR?!

    Omdat al deze realities veel op elkaar lijken is het handig om de verschillen even duidelijk te hebben:

    • Virtual Reality
      Virtual Reality (VR) is de technologie waarin een compleet nieuwe werkelijkheid wordt ontwikkeld. Door een VR-headset op te zetten stap je uit de echte wereld en kom je in een compleet gesimuleerde wereld. De meeste VR-headsets zijn gemaakt om te kijken en horen, maar met speciale sensoren is het ook al mogelijk om te bewegen in een simulatie. Er zijn zelfs al apparaten in ontwikkeling die de reuk en smaak virtueel prikkelen.
    • Augmented Reality
      Augmented Reality maakt het mogelijk om virtuele elementen te projecteren op de werkelijkheid. Er wordt een virtuele laag toegevoegd aan wat je ziet van de fysieke wereld. Deze laag kan bestaan uit muziek, video’s of foto’s en 3D-graphics. Denk bijvoorbeeld aan de filters op Instagram die hondenoren op je hoofd zetten of een regenboog uit je mond laten komen.
    • Mixed Reality
      Mixed Reality is de slimme variant die gebruik maakt van elementen van VR en AR. Bij Mixed Reality wordt er een scan gemaakt van de omgeving en een virtuele laag toegevoegd. Dit is net zoals AR, maar bij MR reageert deze virtuele laag op de omgeving. Zo wordt de virtuele wereld als het ware onderdeel van de werkelijkheid.

    Toepassingen

    Het is lastig voor te stellen hoe MR ons dagelijkse leven zal veranderen, omdat de hardware, zoals de HoloLens, nog niet betaalbaar is voor het grote publiek. Als het aan grote partijen als Microsoft of Facebook ligt, komt hier snel verandering in. De mogelijkheden van Mixed Reality zijn namelijk oneindig. Hier een aantal voorbeelden van toepassingen van MR:

    • Communicatie
      Sinds de eerste Star Wars film is voor veel mensen het idee van communiceren met een hologram een toekomstdroom. Er zijn al veel experimenten geweest om dit te realiseren met complexe lichtprojecties. In 2014 trad bijvoorbeeld al een hologram van de overleden rapper Tupac op tijdens Coachella. Er zijn tegenwoordig 3D hologram beeldschermen met deze techniek beschikbaar, maar de echte implementatie van deze holograms blijft uit. De komst van Mixed Reality brengt daar verandering in. Je hebt geen lichtinstallaties nodig om via een MR-bril een persoon in de kamer te projecteren.
    • Onderwijs
      Mensen leren het snelst als ze dingen ervaren. Met Mixed Reality kunnen alle onderwerpen direct in het klaslokaal getoond worden. Leren over dinosauriërs? Doe een stap in de prehistorie en projecteer een levensgrote velociraptor in het lokaal. Hoe werkt een automotor? Demonteer een 3D-model recht voor de neus van de leerling. De mogelijkheden zijn eindeloos en de toepassing van Mixed Reality zal het onderwijs vele malen effectiever en leuker maken.
    • Bouw
      Vooral in de technische branche zal Mixed Reality veel voordelen hebben. Ontwerpers, architecten en engineers kunnen met meerdere mensen aan 3D modellen werken, zonder dat ze bij elkaar hoeven te komen. Met deze 3D-modellen hoeft op de bouwplaats ook niet meer gewerkt te worden met bouwtekeningen.
    • Wetenschap
      Wetenschappers hoeven met MR ook niet meer naar verre plaatsen te reizen voor onderzoek. Ze kunnen complete landschappen in hun eigen ruimte projecteren. Zo ontwikkelde NASA in samenwerking met Microsoft het programma OnSight. Met dit programma is het mogelijk voor wetenschappers om virtueel op Mars te lopen!
    • Entertainment
      Mixed Reality heeft tal van toepassingen voor entertainment. Wat dacht je van virtual lasergamen in je eigen huis of 3D Tetris voor je neus in de trein? Ook voor de manier waarop we sport ervaren kan MR een leuke toevoeging zijn. Wie weet kun je binnenkort tijdens een wedstrijd midden op het veld staan met je favoriete voetbalteam of alvast de baan inspecteren van de aankomende golfwedstrijd. De PGA tour is al aan het experimenteren met het toepassen van de HoloLens.

    Blijf op de hoogte

    Deze voorbeelden geven weer dat MR een grote rol gaat spelen in hoe we werken, leren en leven. Voor bedrijven is het belangrijk om op de hoogte te blijven, want er liggen veel kansen als er op tijd ingespeeld wordt op belangrijke technische ontwikkelingen.


    Zelf aan de gang met Mixed Reality? Neem dan contact op met Koen en vraag naar de mogelijkheden.

    Benieuwd naar meer software trends voor 2020? Lees dan ook zeker dit artikel even.