De beste manieren om je (licentie) kosten voor software beperkt te houden

Licentie kosten voor software kunnen al snel een hoofdpijndossier worden. Wat in eerste instantie een goedkope optie lijkt voor het gebruik van software wordt al snel een dure grap naarmate je bedrijf groeit. Hoe voorkom je dat je voor onverwachts hoge kosten komt te staan?

Waar begin je?

Waar je allereerst rekening mee dient te houden is het aantal mensen dat de software gaat gebruiken. Denk daarbij vooral ook na over de verwachte groei binnen je bedrijf. Bedrijven als Salesforce of Hubspot kunnen handig zijn als je bedrijf nog maar een beperkt aantal werknemers heeft. Bij Hubspot kun je bijvoorbeeld gratis gebruik maken van een beperkte versie van de software. Handig als je wat structuur aan wilt brengen binnen je bedrijf en bijvoorbeeld inzichten wilt verkrijgen in leads en contacten.

Wil je een stapje verder gaan en gepersonaliseerde marketing tools inzetten, dan betaal je al snel tussen de €46 en €2944 per maand aan licentiekosten, afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt hebben. Wat aanvankelijk een goedkope optie leek wordt dan al gauw een hoge kostenpost.

Hoe groot wil je groeien?

Voor bedrijven met een wat groter en/of groeiend aantal gebruikers is in zo’n geval op maat gemaakte software een betere en voordeligere optie. Deze manier van software ontwikkelen zal in eerste instantie een investering vereisen. De vraag die je jezelf dient te stellen is daarom ook: wat is de terugverdientijd?

Heb je voor jezelf vastgesteld wanneer je de investering eruit hebt, dan kun je gaan kijken naar de opties die op maat gemaakte software je kan bieden. Custom software zorgt ervoor dat je meerdere functionaliteiten kunt bundelen, in plaats van dat je verschillende software nodig hebt voor verschillende functies. Dit kan je veel geld besparen.

Elke functionaliteiten dient je app of software eigenlijk te hebben? Schrap alle randzaken en focus je op het broodnodige. Hierdoor voorkom je weggegooide uren in het vervolgtraject van de ontwikkeling van je software. Een goede software ontwikkelaar helpt je bij het schrappen van functionaliteiten. Je wilt immers iets bouwen dat je meteen in gebruik neemt.

Goede software ontwikkelaars zullen al binnen één of twee weken een werkende versie online hebben van je software of app. Van de eerste versie kun je veel leren. Omarm de feedback die je krijgt en gebruik deze om je software te perfectioneren.

Denk bij een nieuw software project dus na welke functionaliteiten je wilt incorporeren en voor hoeveel personen je software zal gaan dienen. Denk daar bij ook na over de groei van je bedrijf. Op basis hiervan kun je de voordeligste optie vaststellen voor jouw bedrijf.

Meer weten?

Chat met Bas, onze IT-accelerator

Chat nu met Bas
Bas photo

Neem contact op

Liever niet direct chatten? Bel 020 705 1010 of vul het formulier in.

THE PEOPLE BEHIND THE STORIES