Gisteren vond de terugkerende Laracon online conferentie plaats. Een bijeenkomst van ontwikkelaars die fan zijn van het Laravel platform. We hebben met volle teugen genoten van de online video’s en livestream.

Laravel is hét platform dat we bij SevenLab gebruiken als solide basis voor onze backend applicaties. Het platform is schaalbaar, fijn om mee te werken en bovendien gebaseerd op een programmeertaal die de meeste ontwikkelaars goed kennen.

Voor het schrijven van dit blog spraken we met Niels Kramer. Onze senior full stack developer en Laravel specialist. In dit artikel lees je wat we hebben geleerd.

Wat bespreken ontwikkelaars op een Laravel conferentie?

Deze keer waren er weer mooie sprekers. Ook de Laravel godfather Taylor Otwell was natuurlijk weer aanwezig. Vanaf 8:00 tot 18:45 waren er praatjes over de volgende onderwerpen:

  • Gebeurtenis gedreven applicaties
  • Schrijven van minder complexe en beter leesbare code
  • Realtime applicaties met Laravel
  • Wat is er nieuw in React (een JavaScript framework)
  • Laravel 5.8 (de nieuwe versie)
  • Laravel & blockchain
  • Database optimalisaties
  • Praktische oplossingen voor bekende user interface design problemen
  • Nieuwe manier van webstyling: Tailwind CSS

Dit zijn stuk voor stuk interessante onderwerpen voor een ontwikkelaar. Bij SevenLab zijn we er ook al volop mee bezig.

Wat vonden onze ontwikkelaars het meest interessant?

Niels, onze Laravel eindbaas

Niels was één van de ontwikkelaars die de conferentie online volgde. Als Laravel expert en fan is het interessant om te weten wat hij van de conferentie vond en wat hij meeneemt voor gebruik in de projecten van SevenLab.

1. Het nieuwe Laravel (5.8)

In de nieuwe versie van Laravel zitten weer een aantal interessante features voor het afhandelen van wachtrijen (queues). Ook zijn er nu standaard een aantal extra security maatregelen aan toegevoegd.

2. React features ook beschikbaar in VueJS

Deze presentatie werd door een topper gegeven. Hoewel we bij SevenLab op dit moment geen gebruik maken van React was het toch leuk om te weten dat het veel raakvlakken heeft met VueJS (https://vuejs.org/); in de zin van features uit React komen een aantal maanden later ook naar VueJS. En dat laastgenoemde framework gebruiken we ook wel is omdat het uitstekend werkt in combinatie met Laravel.

3. Semantische frontend code met Tailwind CSS

Dit relatief nieuwe CSS framework kan gebruikt worden om een website of applicatie te voorzien van een look-en-feel. Door dit framework te implementeren kan je veel beter zien hoe een scherm bij de gebruiker zich gaat gedragen in de browser door alleen maar naar de code te kijken. Het voordeel is helder: beter voorspellen wat het resultaat is van je code voor de eindgebruiker. Een nadeel is dat je veel meer uit je hoofd moet leren.

Ook een conferentie bijwonen?

SevenLab organiseert later dit jaar een Laracon viewing party. Schrijf je in en we nemen tegen die tijd contact met je op!