Proces automatisering: vier verschillende vormen

De term proces automatisering roept nogal eens wat vraag- en ook uitroeptekens op. Het is voor velen onbekend en spannend terrein. Het verdwijnen van banen wordt vaak in een adem genoemd met automatisering. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Proces automatisering kan vooral tijdswinst opleveren door het efficiënter laten verlopen van processen. We kijken naar vijf verschillende vormen van automatisering en lichten ze kort toe.

proces automatisering

Proces automatisering voor bedrijven

Proces automatisering zorgt ervoor dat processen geoptimaliseerd worden. Het doel van proces automatisering is het sneller en efficiënter verspreiden van informatie binnen een organisatie. Op die manier kan een organisatie beter en sneller onderbouwde keuzes maken. Een Customer Realitionship Management systeem is een voorbeeld van de automatisering van het verkoopproces. Met een CRM kan de behoefte van de klant op een geautomatiseerde manier worden gemonitord, waardoor deze informatie snel beschikbaar is voor de gehele organisatie.

Taakautomatisering

Veel taken die op de computer worden uitgevoerd zijn inmiddels (deels) geautomatiseerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de formules in Xcel die automatisch berekeningen maken. Xcel is echter al weer flink verouderd, en mist vaak functies die dan weer met andere software ingevuld dient te worden. Het kan daarom lonen om voor taakautomatisering een centraal platform te ontwikkelen, waarin alle taken kunnen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van te versturen facturen. Custom software zou hierbij de benodigde berekeningen kunnen maken, bedragen kunnen invullen en automatisch facturen kunnen sturen aan eind van de maand. Hierdoor worden taken uit handen genomen van de werknemer, die meer tijd overhoudt voor andere werkzaamheden.

Robotic Process Automation

Deze techniek stelt iedereen in staat om computer software of een robot zo te configureren dat deze de acties van een gebruiker die interactie heeft met een digitaal systeem nabootst om zo een business proces uit te voeren. RPA robots maken gebruik van de user interface om data te verzamelen en applicaties te veranderen net zoals mensen dat doen. Ze kunnen interpreteren, reageren en communiceren met andere systemen om een groot aantal verschillende repetitieve taken uit te voeren. Deze technologie hoeft in tegenstelling tot een mens nooit te slapen, maakt geen fouten en cost minder dan een werknemer.

proces automatisering

Industriële automatisering

Een klassieke vorm van automatisering die al lange tijd meegaat is industriële automatisering. De lopende band is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Deze industriële automatisering heeft bij gedragen aan snellere productie tijden in bijvoorbeeld de auto industrie. Tegenwoordig worden er veel robots gebruikt die complexe en nauwkeurige taken kunnen uitvoeren, zoals het lassen van metalen panelen. Ook de software die deze robots aanstuurt is dus geautomatiseerd.

Wil je aan de slag met het automatiseren van jouw organisatie? Met onze nieuwe Scorecard workshop verkrijg je snel inzichten in de mogelijke kansen op het gebied van software. Neem gerust contact op met Bas voor meer informatie.

BLOG

Meer weten over de laatste trends op het gebied van software development?

Klaar voor de volgende stap?

Benieuwd wat er mogelijk is of wil je gewoon even sparren? Als IT-accelerator én ondernemer kan ik je vaak al snel een stap verder helpen. Chat, bel +31 20 705 1010 of stuur me een mail.

Chat direct Stuur een e-mail
Bas Alderding
THE PEOPLE BEHIND THE STORIES