Serverless applicaties: wanneer zijn ze handig?

De serverless applicatie is een relatief nieuwe techniek voor het ontwikkelen van software. Waarbij servers vroeger nog fysiek werden ondergebracht bij het bedrijf dat de software gebruikte, worden ze dat tegenwoordig al lang niet meer.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    De naam serverless applicatie is eigenlijk niet zo goed gekozen, want er komen nog wel degelijk servers aan te pas. Ze zijn echter niet fysiek aanwezig en er wordt alleen aanspraak op gedaan wanneer dat nodig is.

    Om wat meer te weten te komen over deze technologie stelden we onze collega Joey enkele vragen.

    Joey, wat is een serverless applicatie precies?

    Joey: Serverless betekent dat je voor je applicatie geen server hoeft op te zetten, te configureren en te managen (monitoren, upgraden, opschalen). Er is dan ook niet continu een server aan het draaien, maar alleen wanneer de applicatie wordt gebruikt. Zo wordt de server bijvoorbeeld gebruikt wanneer:

    • er een bezoeker op de website komt
    • er een achtergrond taak wordt gedraaid
    • er een ingeplande achtergrond taak wordt gedraaid (denk aan een check die bijvoorbeeld ieder uur gedaan wordt)

    Wat is het voordeel van een serverless applicatie?

    Joey: Doordat er niet continu een server aan het draaien is om de applicatie, betaal je eigenlijk alleen voor de momenten dat jouw applicatie ook echt gebruikt wordt. Het voordeel is dus vooral financieel.

    Zitten er ook nadelen aan een serverless applicatie?

    Joey: Het klaarmaken van een applicatie om serverless te werken kost wat meer tijd dan via de meer traditionele manier. Dit komt doordat je momenteel niet zomaar alle applicaties en programmeertalen kunt gebruiken om serverless te gaan.
    Daarnaast kunnen de kosten in bepaalde gevallen nog hoger zijn, en zal het voor veel gebruikers nog lastig te bevatten zijn hoe deze techniek precies werkt.

    Wordt er bij SevenLab al gebruik gemaakt van deze techniek?

    Joey: Bij SevenLab maken we veel gebruik van Laravel (dit is een PHP framework). Wij hebben geëxperimenteerd met Laravel Vapor, dit is een SaaS platform dat ontwikkeld is door de maker van het Laravel framework. Laravel Vapor vereenvoudigd het opzetten van een, in Laravel gemaakte, applicatie en heeft een eenvoudige en overzichtelijke interface. Daarnaast voegt het verschillende commando’s en andere functionaliteit toe om de overstap eenvoudiger te maken. Uit ons experiment is gebleken dat Laravel Vapor een erg fijn platform is om mee te werken. Echter betaal je los nog voor de kosten die je bij Amazon Web Services maakt. Deze kosten bleken hoger te zijn dan wij verwacht hadden. Omdat SevenLab voor veel klanten werkt (en daarom ook veel applicaties in zijn beheer heeft), bleken de kosten om dit voor iedereen op te zetten te hoog.

    joey


    In ons geval was dit het dus niet waard, maar het zou voor anderen mogelijk een uitkomst kunnen bieden wanneer ze minder zorgen willen hebben over hun servers.

    Denk je dat deze techniek de toekomst is of zal de conventionele manier blijven bestaan?

    Joey: Ik denk dat deze manier zeker de toekomst is, maar de conventionele manier zal zeker nog voor een lange tijd blijven bestaan. Die zit inmiddels diep geworteld in onze werkwijze en denkwijze.


    Thanks Joey, voor je input! Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws op het gebied van software? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je kunt ook direct contact opnemen met Koen.

    Volg ons ook op Instagram!