Tips voor een betere adoptie van software

Het succes van IT hangt misschien wel het meest af van de adoptie van software. Hoe effectief een applicatie ook is opgezet; als het niet wordt gebruikt zal het nooit de gewenste resultaten behalen. Digitale verandering gaat daarom altijd hand in hand met een goed adoptieplan. Hier lees je een aantal tips.

Stel een adoptie-team samen

Verandering gaat vaak gepaard met weerstand. Vooral als het gaat om digitalisering. Veel werknemers hebben namelijk de angst om hun baan te verliezen door automatisering. Daarom is het verstandig om een toegewijd team samen te stellen dat het sentiment binnen het bedrijf peilt en de interne PR voor nieuwe digitale middelen voert. 

Betrek de gebruikers bij de plannen

De meest effectieve manier om gebruikers open te stellen voor nieuwe software is om ze te betrekken bij het proces. Stel het hele bedrijf op de hoogte van nieuwe plannen en de bijbehorende doelstellingen. Transparantie zorgt voor vertrouwen en begrip. Daarnaast loont het om vroegtijdig te vragen naar input en ideeën. 

UX/UI Design

Het User Experience traject heeft de meeste invloed op de adoptie van software. Een ervaren UX researcher kan met verschillende onderzoeksmethodes de wensen en behoeftes van de eindgebruiker in kaart brengen. Een UI Designer kan deze inzichten vervolgens vertalen in intuïtieve en gebruiker-specifieke ontwerpen. Een fijne gebruikerservaring is essentieel om de software onderdeel te laten worden van je nieuwe werkwijze. 

Opleiden en begeleiden

Nieuwe middelen vragen om nieuwe vaardigheden. De grootste fout voor adoptie van software is het aannemen dat de gebruiker over deze vaardigheden beschikt. Het is daarom aan te raden om voor de livegang van nieuwe software de gebruikers te trainen in het gebruik en de eerste weken begeleiding te bieden. Het draagt ook bij om in de software een how-to-use stappenplan te tonen bij het eerste gebruik. 

Deel resultaten en vier succes

Verandering vraagt extra moeite van de werknemer. Het is daarom wel fijn om te weten of deze moeite loont. Deel daarom behaalde resultaten. Hoeveel tijd of geld heeft de organisatie bespaard door de nieuwe app? Zijn de doelstellingen behaald? Zo ja, vier deze successen met iedereen die erbij betrokken is. 

Zet de volgende digitale stap

Wij helpen je graag op weg met het realiseren van de digitale ambities van jouw organisatie. Maak een afspraak met een van onze IT experts en ontdek de mogelijkheden van software.

Maak een afspraak
BLOG

Lees hier de laatste trends op het gebied van software development

THE PEOPLE BEHIND THE STORIES