UX/UI, What en Why?

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    De afkorting UX/UI heb je vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het nou precies? User Experience (UX) en User Interface (UI) zijn twee belangrijke onderdelen bij het ontwikkelen van software. Het kan dus zeker geen kwaad om even uit te leggen wat deze onderdelen inhouden en waarom je het niet over het hoofd mag zien!

    What is UX/UI?

    User Experience

    De term User Experience is begin jaren ’90 in het leven geroepen door Apple medewerker Donald Norman. Met een achtergrond in cognitieve psychologie was hij de eerste die gedragsonderzoek toepaste bij de vormgeving van software en, zoals we allemaal weten, niet bepaald zonder succes!

    UX is gestoeld op onderzoek naar de gebruiker en de problemen waar een software of digitale oplossing voor kan komen te bestaan. Voordat je begint met ontwerpen is het belangrijk om zoveel mogelijk relevante data te verzamelen. Dit gebeurt met onderzoeksmethodes als het afnemen van interviews, enquêtes, field studies, focus groups of contextual inquiry. Hierbij wordt gekeken naar het gedrag, de gebruiken en emoties van de gebruiker, zowel positief als negatief. Met de verworven data kunnen zogenoemde ‘design opportunities’ voor de gebruiker in kaart worden gebracht en kan naar een oplossing worden toegewerkt. Dit zal de leidraad vormen voor de design brainstorm en de uitwerking van het ontwerp. Deze fundering zorgt ervoor dat het eindproduct naadloos aansluit bij de gebruiker en bruikbaar is in de gewenste situatie.

    Aan de hand hiervan zal de UX/UI designer een end-to-end gebruikerservaring inrichten. Deze wordt vervolgens van binnen en buiten getest en bijgeschaafd tot de perfecte user experience. Software is een levend organisme. Behoeftes en problemen veranderen, dus een digitale oplossing moet daar in meegroeien en UX is daar de meest geschikte tool voor!

    User Interface

    Uit het UX proces komt een kant en klaar ontwerp rollen; de zogeheten ‘mid fidelity wireframes’. In dit ontwerp ligt al precies vast wat waar komt te staan, hoe het moet werken en welke taken de gebruiker kan uitvoeren.

    Maar… het dit ontwerp is nog wel een beetje kaal. Daar komt dan de User Interface (UI) om de hoek kijken. UI is letterlijk het vormgeven en inkleuren van het ontwerp dat uit het UX traject is gekomen. Het gaat verder dan een beetje inkleuren en ook hier blijft de gebruiker centraal staan. Bij UI worden elementen toegepast uit de psychologie, wetenschap en vormgeving om te zorgen dat het niet alleen mooi is, maar ook functioneel, consistent en gebruiksvriendelijk. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de gebruiker de juiste feedback krijg, het kleurgebruik passend is en dat alle vormgeving overal consistent wordt nageleefd.

    Why UX/UI?

    Dat klinkt als een hoop werk. Is dat wel allemaal wel de moeite waard? Het antwoord is: JA! Als je wilt dat de gebruiker de app vaak in gebruik gaat nemen en een optimale gebruikerservaring heeft, is het ten zeerste aanbevolen om UX/UI toe te passen. Naast wat je er mee wint gaat het ook om wat je uitsluit met UX/UI.

    Als je goed onderzoek doet naar de gebruiker en het ontwerp hier op de juiste manier op laat aansluiten, voorkom je dat je een product ontwikkelt dat compleet de plank mis slaat! Door UX/UI toe te passen weet je zeker dat een probleem daadwerkelijk uit de wereld geholpen wordt met een duurzame oplossing en hele blije eindgebruikers.


    Wil je ook graag software ontwerpen met onze UX/UI expert Syl, zodat het naadloos aansluit bij de gebruiker? Stuur ons gerust een chatbericht!⬇️