Wat is een progressive web app (PWA)?

Meer en meer gebruiken we onze tablet of telefoon voor zaken waar we vroeger de laptop voor open klapte of zelfs de desktop PC opstartte. Deze ontwikkeling brengt leuke uitdagingen en kansen met zich mee voor ons als ontwikkelaar. Zo moeten we applicaties op de relatief kleine schermen werkbaar maken, maar zien we ook nieuwe kansen door bijvoorbeeld direct gebruik te maken van camera of gps-functionaliteit.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    Stukje historie

    De bovenstaande ontwikkeling werd in eerste instantie voornamelijk aangepakt met het ontwikkelen van native apps. Dit zijn apps, downloadbaar via de verschillende app stores, welke zijn geschreven in de ‘taal’ van de telefoon. Wanneer je voor bijvoorbeeld iOS en Android een app wilde uitbrengen was je in twee verschillende talen aan het programmeren. Behoorlijk tijdsintensief dus, ook bij het uitbrengen van updates.

    Hier kwamen de hybride apps in beeld. Deze apps worden ontwikkeld met webtechnieken en gebruiken één code base. Dat betekent dat je in één taal de app ontwikkeld om deze daarna om te zetten naar een op een telefoonformaat. Ook zijn deze apps via de app store te downloaden en hebben dus een minder tijdsintensieve manier van ontwikkelen. Dit terwijl er wel gebruik gemaakt kan worden van dezelfde functionaliteiten van de telefoon.

    Progressive web apps

    Nu zijn we op het punt dat we met webtechnieken een app ervaring kunnen bieden aan gebruikers, zonder dat deze iets hoeven te installeren. Dit zijn progressive web apps (PWA). Een PWA is een mobiele website met een native gebruikerservaring, dit wil zeggen dat deze functioneert als een app. De gebruiker heeft dus niet het idee dat er een mobiele website wordt geladen, terwijl dit op de achtergrond wel het geval is. Voordeel is dat er geen installatie via een app store nodig is. Ook is het ontwikkelen en bijwerken van de applicatie veel minder complex.

    Progressive web apps werken prima in de meeste oudere browsers, maar kunnen tegelijkertijd ook gebruik maken van de nieuwe functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het aanspreken van onderdelen op de tablet/telefoon zoals de camera, GPS of de NFC-chip. Verder kan een PWA offline werken, zichzelf op de achtergrond bijwerken en pushberichten sturen naar gebruikers. Hiermee wordt het verschil tussen progressive web apps en native apps steeds kleiner. Een native app biedt daardoor steeds minder toegevoegde waarde.

    Wil je een keer vrijblijven sparren over de mogelijkheden van progressive web apps? Start dan direct een chat of bel ons op 020-7051010!