Stap 2

Analyse

Duik de diepte in door te kijken naar activiteiten en taken die betrokken partijen uitvoeren. Ontdek de kansen en knelpunten en vertaal ze naar een business case.

Download de kit direct

Het resultaat

  • Activiteiten stakeholders inzichtelijk
  • Taken stakeholders duidelijk
  • Probleem geformuleerd
  • Potentiële business value helder

5. Bepaal activiteiten

Verplaats je in de rol van een stakeholder door hun activiteiten te analyseren. Probeer je voor te stellen hoe hun reguliere dagen er uitzien. Een activiteit is een groep taken die gedurende een bepaalde tijd plaatsvindt. Noteer de activiteiten op post-its.

Plaats de activiteiten in chronologische volgorde van links naar rechts. Je kunt ook activiteiten toevoegen waarvan je denkt dat ze in de toekomst nodig zijn, maak daarbij gebruik van post-its met een andere kleur, zodat je weet wat nieuw is.

toolkit

6. Beschrijf taken

Elke activiteit kan meerdere taken hebben. Een taak is iets wat een stakeholder gedurende de hele dag kan of moet uitvoeren. Maak een post-it voor elke taak en plak ze op het DSD Canvas.

Dit kan ook een nieuwe taak zijn die een toegevoegde waarde heeft binnen de activiteiten. Zorg ervoor dat je post-its met een andere kleur gebruikt, zodat je weet wat nieuw is.

toolkit

7. Maak probleemstelling

Maak een samenvatting van het probleem dat je probeert op te lossen voor een specifieke stakeholder, dit mag niet meer dan 3 zinnen zijn.

Met de probleemstelling moet je in staat zijn om aan elke stakeholder (of uw baas) uit te leggen welk probleem je probeert op te lossen en voor wie.

toolkit

8. Bereken business value

Bepaal hoeveel meerwaarde het oplossen van een probleem uit stap 7 oplevert voor een specifieke stakeholder. Probeer specifiek te zijn en gebruik valuta, tijd of cijfers om de potentiële meerwaarde voor de business te beschrijven.

toolkit

Laten we (digitaal) een kopje koffie drinken!

Benieuwd wat er mogelijk is of wil je gewoon even sparren? Als IT Accelerator kunnen we je snel een stap verder helpen. Via onderstaande tool kun je direct een videocall inplannen voor een korte kennismaking.

Nieuwsgierig geworden? Download de kit en ga er direct mee aan de slag!

Download kit Download canvas
Explore the possible solution